Zelf een zonnefilter maken voor telescoop of spiegelreflexcamera

Wil je graag de zon waarnemen (zonsverduistering 20 maart!) of fotograferen met je telescoop of spiegelreflexcamera? Geen probleem. Het fotograferen van zonnevlekken of een Mercurius of Venus overgang behoren tot de mogelijkheden voor iedereen met een telescoop of camera. Belangrijk is wel het gebruik van een goed en vooral veilig zonnefilter. In een paar stappen leg ik uit hoe je zelf een zonnefilter kunt maken.

   

Wat heb je allemaal nodig?

– Baader Astrosolar zonnefilter folie (bv. te koop bij Robtics)
– karton (zwart)
– dik karton (zwart)
– papierlijm
– Bison Kit (transparant!)
– plakband
– dubbelzijdig tape
– scherp mesje
– schaar
– passer

Belangrijk!
Pas op, de zonnefilter folie is flinterdun. De kleinste aanraking met deze folie kan een beschadiging veroorzaken. Een klein gaatje of scheurtje kan al snel ernstige schade aan je ogen toebrengen! Ook de telescoop of camera kunnen door de ontstane hitte beschadigd raken!

flinterdunne zonnefilter

Stap 1
Maak voldoende stroken van ongeveer 5 cm breed. Span het eerste strookje losjes (het moet er later weer op en af kunnen) om het uiteinde van je telescoop of objectief en lijm het aan elkaar vast met plakband of papierlijm. Herhaal dit met voldoende stroken tot je een dikte krijgt van ongeveer 5 mm. Lijm de stroken over de hele lengte, en laat vervolgens de koker goed drogen tot het zijn optimale stevigheid heeft bereikt.

kartonnen ring voor zonnefilter   het lijmen van de kartonnen ring voor het zonnefiter   het lijmen en vast plakken van de kartonnen ring voor het zonnefiter

Stap 2
Snij uit stevig dik karton twee ringen welke dienst gaan doen als filterhouder. De buitendiameter van de filterring moet natuurlijk gelijk of iets kleiner zijn dan de buitendiameter van de koker.
kartonnen filterhouder voor het maken van een zonnefilter   snijden van de kartonnen filter van de zonnefilter   gesneden filterhouder van zelf gemaakte zonnefilter

Stap 3
Plak strookjes dubbelzijdig plakband op de filterringen, maar hou een smal strookje over. Dit is nodig om ze uiteindelijk op elkaar te lijmen.

strookjes dubbelzijdig plakband op de filterring van zonnefilter

Stap 4
Zorg voor een schone en vlakke ondergrond en leg voorzichtig de folie hier op. Laat nu de eerste filterring op de folie zakken en druk deze vast. Knip of snij overtollige folie weg, en zorg voor een smal randje vrij van folie (plakrand!).

plak filterhouder op folie voor zonnefilter   op maat knippen van folie voor zonnefilter

Stap 5
Plak nu beide filterringen op elkaar met bv. Bison Kit.

Plak nu beide filterringen op elkaar met b.v. Bison Kit

Als je voorzichtig te werk bent gegaan zal de folie vlak en zonder krassen of kreuken tussen de filterringen zitten. Pfff … de moeilijkste klus is geklaard.

Stap 6
Plak nu de filterhouder op de koker en laat het goed drogen (ik heb hiervoor Bison-Kit gebruikt).

Plak nu de filterhouder op de koker en laat het goed drogen

Stap 7
De self-made zonnefilter is nu klaar voor gebruik, maar een extra stootrandje kan geen kwaad. Bovendien zorgt het voor een nette afwerking. Maak deze stroken (je hebt er maar een paar nodig!) ongeveer 5 mm breder dan de stroken die je bij stap 1 hebt gemaakt.

De self-made zonnefilter is nu klaar voor gebruik

Stap 8
Als laatste heb ik de ontstane opening tussen filterring en stootrand opgevuld met rubber binddraad (gekocht in een tuincentrum!). Niet echt noodzakelijk, maar het oog wil ook wat, toch!

Zo, het was even zweten maar nu ben je de trotse bezitter van een te gek zonnefilter!

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een zonnefilter

1. Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant zeer nauwkeurig!
2. Gebruik de folie alleen voor je telescoop of objectief en NIET voor het oculair, de ontstane hitte kan anders schade veroorzaken!
3. Controleer elke keer voor het gebruik de folie op krassen, gaatjes of andere oneffenheden. Een kleine beschadiging kan schade aan je ogen en apparatuur toebrengen!

      beschrijving Baader Planetarium - Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een zonnefilter        beschrijving Baader Planetarium - Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een zonnefilter        beschrijving Baader Planetarium - Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een zonnefilter
    Klik voor leesbare afbeelding! (beschrijving Baader Planetarium feb. 2015)

Veel plezier met je zelfgemaakte zonnefilter!

error: Content is protected !!