Macrofotografie

of log in om deze cursus te bekijken.

Voorwoord

Met macrofotografie gaan we grenzen voorbij die we wellicht niet voor mogelijk hielden. Insecten worden monsters en een “simpele” close-up van een bloem wordt een uitdaging van formaat. We kunnen met macrofotografie details laten zien, die voor het menselijke oog nauwelijks zichtbaar zijn en daardoor menig mens zal verbazen. (Maar niet om het een of ander, er zijn manieren die veel minder van ons zelfvertrouwen vragen.) Onderwerpen voor deze vorm van super dichtbij-fotografie zijn overal te vinden.

Een mier op oorlogspad, een vlinder die zich tegoed doet aan een prachtige bloem, druppels kostbaar vocht op een bloem of een spin in haar web. Dit zijn zo maar enkele voorbeelden uit een onuitputtelijke bron van onderwerpen die natuur heet.

Topsport

Macrofotografie is topsport bedrijven, alle kennis van fotografie die we in huis hebben, moeten we bij elke macroklus weer in de strijd gooien. Inschattingsfouten kunnen we ons helaas niet veroorloven, met een scherptediepte van soms minder dan 1 mm. We bevinden ons met macrofotografie voortdurend aan de rand van het ravijn, maar niet getreurd, met dit boek loods ik je door de wonderbaarlijke wereld die macrofotografie heet.

Een reis vol avontuur en verwondering.


Inhoud van deze online cursus macrofotografie

  • Introductie les over macrofotografie (gratis!)
  • Les 2: Camera keuze
  • Les 3: 8 manieren om je macro-doel te bereiken
  • Les 3a: 8 manieren om je macro-doel te bereiken
  • Les 4: ISO, diafragma en sluitertijd
  • Les 5: Lichtmeting, histogram en autofocus
  • Les 6: Verlichtings bronnen zoals daglicht, flitser en kunstlicht
  • Les 7: Statief, rijstzak of gewoon uit de hand
  • Les 8: Woordenlijst met een handvol fototips

Even de weg kwijt, vragen stellen kan natuurlijk altijd!

Even voorstellen

Mijn naam is Rob Doolaard, professioneel dieren- en natuurfotograaf, schrijver en uitgever. Ik ben in ’56 geboren in Rotterdam, heb er mijn jeugd doorgebracht en er tot in de jaren 90 gewoond. Nu woon ik alweer 25 jaar in de Krimpenerwaard, samen met mijn vrouw Conny. Zonder haar was het me nooit gelukt te werken aan een reeks van fotografieboeken en geld te verdienen met m’n grootste passie.
Mijn carrière in de fotografie begon ik als sportfotograaf bij Cor Vos. Na zes jaar legde ik mijn focus op de popfotografie. Na weer zes jaar ging ik aan de slag als korpsfotograaf bij de Rotterdamse politie.

Door toeval ben ik het vak dierenfotografie ingerold. In opdracht van het AD maakte ik een reportage van de geboorte van een olifantje in Blijdorp. De diergaarde vond de foto’s zo bijzonder dat ik al snel m’n eerste opdracht kreeg. En dat was nog in de analoge tijd, toen opdrachtgevers alleen nog met dia’s werkten. Niet lang daarna werd ik fotograaf van meerdere dierentuinen als Ouwehands Dierenpark, Wildlands Adventure Zoo Emmen en Vogelpark Avifauna. En maakte ik fotowerk voor tijdschriften als Wapiti, Hart voor Dieren, Zo Zit Dat, om er een paar op te noemen. Hierdoor kon ik steeds minder dagen gaan werken als korpsfotograaf. Inmiddels werk ik ruim 30 jaar als fotograaf voor Diergaarde Blijdorp.

Achter de schermen werken vind ik het mooiste aan mijn vak; het vastleggen van geboortes, operaties en speciaal het contact met de dierverzorgers. Ook maak ik met veel plezier korte video’s voor diverse social media. Werken voor Diergaarde Blijdorp is nog steeds een grote uitdaging om alles wat loopt, vliegt of zwemt, in beeld te brengen.
Soms werk ik in opdracht voor andere dierenparken. Ik maak reportagewerk voor natuurorganisaties als het WNF en persbureaus als het ANP. Verder verzorg ik diverse workshops in binnen- en buitenland en geef ik regelmatig lezingen bij fotoclubs en gastlessen op scholen. Naast digitale fotografie, fotografeer ik sinds 2018 ook weer analoog. Een van de projecten die ik dit jaar hoop op te pakken is het werken op groot formaat, een vorm van analoge fotografie. Als ik thuis ben, tuinier ik graag. Geniet ik van hoe Max Verstappen rijdt tijdens het F1 seizoen. En mag je mij wakker maken voor een mooie meteorenregen.

Mijn passie voor fotografie wil ik graag met jou delen, en je laten ervaren hoe leuk het is.

error: Content is protected !!