Fotograferen door een glazen bol

Met het fotograferen door een glazen bol zet je de wereld letterlijk op zijn kop, dat wil zeggen afhankelijk van de techniek die je gebruikt. Onderwerpen liggen voor het oprapen en zijn bijna onuitputtelijk. Maar ook de wijze waarop je de glazen bol kunt gebruiken is enorm. Onderwerpen als architectuur, bloemen, dieren, landschappen, mensen enz. vragen soms om een creatieve aanpak van fotografie. Met behulp van de glazen bol kun je fantastische foto’s maken alleen de vraag is hoe? Hieronder de belangrijkste tips om van jouw glazen-bol-avontuur een succes te maken.

Schaf een kwalitatief goede glazen bol aan zonder luchtbelletjes erin. Geef liever iets meer uit voor een goede glazen bol dan dat je later spijt krijgt van je aankoop.

  

De maat is natuurlijk ook heel belangrijk, en afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Een glazen bol met doorsnee van 6 à 8 cm is een mooie maat. Met grotere glazen bollen gaat niet alleen het gewicht maar ook de prijs een belangrijke rol spelen. De grote maat glazen bol gebruik ik om neer te leggen, de kleine maat om in mijn hand te houden.

Er zijn twee basis manieren om de glazen bol voor fotografie in te zetten. Je legt ‘m neer of je houdt ‘m in je hand.

  

Pas op voor brandwondjes. Je kunt je hand verbranden als de zon erdoorheen schijnt. Denk maar aan de werking van een loep. Let ook op dat je de glazen bol bij het opbergen niet op een zonnige plek legt!

Zorg voor een zo schoon mogelijke glazen bol; vingerafdrukken zijn later in een bewerkingsprogramma lastig weg te halen. Pas ook op dat er geen krassen ontstaan. Ringen of een harde ondergrond zijn risicovol.

  

Begin met het zoeken van een interessant onderwerp, wat zich leent voor glazen bol fotografie. Door simpelweg te kijken door de glazen bol kun je snel zien of het is wat je zoekt. Je zult versteld staan (of liggen) wat een glazen bol speciaal voor jou in petto heeft.

  

Nu is het tijd om de camera erbij te nemen. Maak gebruik van een standaard, groothoek of macro objectief. Zelfs met een fisheye-objectief kun je verrassende resultaten behalen. Je kunt de autofocus gebruiken en begin eens met bv. diafragma 8. Door met het diafragma te experimenteren (kleiner of groter te maken) kun je de achtergrond scherper of minder scherp krijgen.

Het gefotografeerde beeld in de glazen bol staat op zijn kop, dit effect kan heel mooi zijn. Maar door de foto te draaien zal het weer recht komen te staan, en staat de achtergrond op zijn kop. Dit is vaak de mooiste oplossing maar is niet bij elke foto even mooi.

Als je de glazen bol vast houdt tijdens het fotograferen, houd rekening met hoe je dit doet, i.v.m. het eventueel later omdraaien van de foto. Er zijn veel manieren probeer ze maar eens uit, verras jezelf!

Verplaats de glazen bol om het mooiste effect en beste compositie te krijgen, enkele centimeters kunnen een wereld van verschil geven. Ook de hoek waaronder je met de camera werkt kan van groot belang zijn.

  

Zet de magische glazen bol ook eens in onder verschillende lichtomstandigheden. Naast daglicht is er ook het mooie avondlicht. Gebruik eens het licht van een zonsondergang en natuurlijk het blauwe uurtje. Ook het nachtlicht in een stad, dorp of landschap geeft een fantastisch effect. En tegenlicht is bijna altijd heel erg mooi om te vangen in een glazen bol.

  

Creatief omgaan met onderwerp en omstandigheden is een uitdaging welke je aan gaat als je door een glazen bol de wereld om je heen vangt.

Ervaar de kracht van het fotograferen door een glazen bol!

error: Content is protected !!