Macrofotografie: heeft het zin om voorzetlenzen of tussenringen te gebruiken?

Voorzetlenzen

Voorzetlenzen zijn een uitstekend alternatief voor bijvoorbeeld een macro-objectief, kostenbesparend en eenvoudig in gebruik. Bovendien is het een mooie start voor een ieder die zich wil verdiepen in de kunst van de dichtbij-fotografie. De voorzetlens is net als een filter op het objectief te schroeven, en in verschillende lensmaten en dioptrieën (vergrotingsfactor) verkrijgbaar. De vergrotingsfactor van deze leesbril voor objectieven begint bij +1 en kan door middel van het combineren van meerdere voorzetlenzen tot factor +10 oplopen.

Het interessante van deze wonderlijke stukjes glas is dat ze onderling heel goed zijn te combineren. Stapelen is geen punt, terwijl het onderwerp steeds groter in beeld komt. Punt van kritiek is wel dat kwaliteit niet altijd gegarandeerd is.

 

 

 

 

 

 

 

Als bij een objectief, doorgaans vol technisch vernuft, zomaar een nieuw stuk glas voor gezet wordt is het toch niet verwonderlijk dat je met afstotingsverschijnselen te maken krijgt. Bij sterke vergrotingen krijgen lensfouten daarom de kans om zich te laten zien. Maar toegegeven, een interessante manier om de wonderbaarlijke wereld van de paddenstoel te ontdekken en in beeld te brengen.

 

  begin met factor +4 of +5, de voorzetlens +1 zet weinig zoden aan de dijk.

  er zijn ook voorzetlenzen met een hogere kwaliteit te koop. Leuke klus om dat eens op het internet te zoeken. De beelden die ermee te maken zijn, zijn verbluffend mooi!