Macrofotografie: heeft het zin om voorzetlenzen te gebruiken?

Voorzetlenzen zijn een uitstekend alternatief voor bv. een macro-objectief; kostenbesparend en eenvoudig in gebruik. Bovendien is het een mooie start voor een ieder die zich wil verdiepen in de kunst van dichtbij-fotografie. De voorzetlens kun je net als een filter op het objectief schroeven en is in verschillende lensmaten en dioptrieën (vergrotingsfactor) verkrijgbaar. De vergrotingsfactor van deze leesbril voor objectieven begint bij +1 en kan door middel van het combineren van meerdere voorzetlenzen tot factor +10 oplopen.

Het interessante van deze wonderlijke stukjes glas is dat ze onderling heel goed zijn te combineren. Stapelen is geen punt, terwijl het onderwerp steeds groter in beeld komt. Punt van kritiek is dat kwaliteit niet altijd gegarandeerd is.

Als bij een objectief vol technisch vernuft zomaar een nieuw stuk glas wordt voorgezet, is het niet verwonderlijk dat je met afstotingsverschijnselen te maken krijgt. Bij sterke vergrotingen krijgen lensfouten daarom de kans om zich te laten zien. Toegegeven, een interessante manier om de wonderbaarlijke wereld van de macrofotografie te ontdekken en in beeld te brengen.

  begin met factor +4 of +5! De voorzetlens +1 zet weinig zoden aan de dijk.

  er zijn ook voorzetlenzen te koop met een hogere kwaliteit. Leuke klus om dat eens op internet op te zoeken. De beelden die je ermee kan maken zijn verbluffend mooi.

error: Content is protected !!