Verwarmingslint voor astrofotografie

Verwarmingslint

Het maken van mooie avondbeelden of het produceren van time-laps films is een bijzondere tak van fotografie. De schoonheid van stad, dorp of natuur kan vaak op eenvoudige wijze versterkt worden door bv. in de avond of nog beter tijdens het beroemde blauwe uurtje te fotograferen. Ook het maken van astrobeelden van maan, planeten, sterren, nevels en zelfs onze eigen melkweg kan een geweldige avondvullende bezigheid zijn. En geloof me het kan allemaal met een gewone compact- of spiegelreflexcamera met groothoek of korte telelens!

Astrofotografie: verwarmingslint voor objectief tijdens avondfotografie in Rotterdam

In de avond of nacht kan het kwik snel zakken tot een onaangename temperatuur voor mens en camera. Als vochtige lucht afkoelt is er een moment dat waterdamp zal condenseren, dat moment noemen we het dauwpunt. Denk maar eens aan spinnewebben. Prachtig zulke druppels in een web, maar met zo’n hoge vochtigheidsgraad in de lucht kan dit ook gebeuren met onze camera. Als de opgestelde camera naar verloop van tijd kouder dan de omgevingstemperatuur wordt, kan de frontlens beslaan. Met als jammerlijk resultaat, wazige foto’s of film.

De oplossing voor dit probleem heb ik gevonden in de vorm van een verwarmingslint. Als trotse bezitter van een heuse 8 inch telescoop ben ik al geruime tijd vertrouwd met het fenomeen verwarmingslint. Ik vroeg mij af of dit ook zou kunnen werken met een camera-objectief. Zo gezegd zo gedaan, voor een paar tientjes een lint gekocht voor mijn groothoek-objectief bij de firma Robtics in Leidschendam, en er een voeding van 12 volt bij geknutseld.

Wat betreft de voeding zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan het verwarmingslint via een regelaar traploos worden voorzien van de nodige stroom. Ook kan het verwarmingslint op een powerbank of accu aangesloten worden.

Blij met zo’n warme sjaal voor mijn camera!


Zin in een workshop astrofotografie op ons mooie eiland Terschelling?
Terschelling - fotograaf belicht met zaklamp het drenkelingehuis je in de nacht met zeer veel sterren
meer info
error: Content is protected !!